Turun kasarmin pienoismalli

Turun perinteikkäästä kasarmialueesta rakentamani pienoismalli on tehty vuoden 1934 tilannetta mukaillen. Tuolloin tuo kokonaisuus, jonka rakennustyöt alkoivat 1880-luvulla, oli parhaimmillaan. Kasarmialue käsitti vuoden 1934 tienoilla yhteensä 51 rakennusta. Alue on Porin Prikaatin ja sen edeltäjäjoukko-osastojen entinen sijoituspaikka. Porin Prikaati aloitti siirtymisen nykyiselle sijoituspaikalleen Säkylän Huovinrinteelle vuonna 1963.

Nykyisin entinen kasarmialue on Turun Yliopiston aluetta, ja sen käytössä ovat ne yhdeksän rakennusta, jotka vielä ovat jäljellä. Porin Rykmentin-Porin Prikaatin kilta sai 1990-luvulla ajatuksen entisen kotivaruskuntansa pienoismallin hankkimisesta. Samoihin aikoihin turkulainen Kari Savola aloitti Turun Kasarmia koskevan materiaalin keräyksen näyttääkseen silloin varusmiehenä olleelle pojalleen, millaisessa ympäristössä hän itse palveli aikanaan. Savola keräsi sadoittain valokuvia, piirustuksia ja muuta aineistoa sekä haastatteli alueella palvelleita ja asuneita ihmisiä.

Kilta etsi tekijää tulevalle pienoismallille, ja päätyi allekirjoittaneeseen, jolla oli tuolloin jonkinverran kokemusta pienoismallien rakentamisesta. Rakennustyö alkoi keväällä 2000. Kari Savola toimitti tarkkoja piirustuksia, joiden pohjalta aloitin työn rakennus kerrallaan. Vuoden 2004 alussa aloitin maaston rakentamisen.

Pienoismalli on tehty mittakaavassa 1:200, jolloin koko mallin kooksi muodostui 2,4 x 2,4 metriä.

Kuusi vuotta aloituksen jälkeen, keväällä 2006, malli oli vihdoin valmis. Työhön kului runsaat 2000 tuntia, ja se on nyt nähtävissä Säkylän Huovinrinteellä Sotilaskodin alakerrassa.


Erkki Kaunisto

 

TAKAISIN...

 

 

Uutisia:

- Kaksi työtä lisätty galleriaan

- Kaksi työtä lisätty galleriaan

- Kaksi työtä lisätty galleriaan

Lisää...